top of page

NATUURSTEEN ONDERHOUD

 

Mag ik mijn pas gelegde natuurstenen vloer direct poetsen?
Nee. Als de natuurstenen vloer pas gelegd is, moet deze eerst rustig drogen. Het vocht moet door de tegel naar boven komen. Na dit droogproces mag de vloer pas behandeld worden. De droogtijd van een natuurstenen vloer hangt onder meer af van de dikte van de cementvloer. Als de vloer in de lijm gelegd wordt gaat het droogproces een stuk sneller.

 

Hoe verwijder ik cementsluier van mijn natuurstenen vloer?
Eerst wacht u tot uw pas gelegde natuurstenen vloer helemaal droog is. Daarna kunt u de vloer schrobben met een cementsluier-verwijderaar (meestal van het merk HG). Vervolgens adviseren wij u om de vloer te dweilen met water. Na een aantal weken dweilt u de vloer met een groene zeep, inclusief lijnolie (Carolin). Dit product kunt u bij ons aanschaffen.

Moet ik mijn natuurstenen vloer (laten) impregneren?
Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen zijn niet zuurbestendig. Deze vloeren dienen geïmpregneerd te worden of met een marmer was geboend te worden, zodat vlekken niet kunnen intrekken. Het is belangrijk dat de vloer helemaal droog is voordat de vloer geïmpregneerd wordt.

 

Hoe onderhoud ik mijn natuurstenen vloer?
Natuursteen vloeren zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk en vertonen weinig slijtage.
Het onderhoud van het natuursteen is afhankelijk van de wijze waarop de vloer beschermd is. Als het natuursteen is beschermd met een harde polymeerwas, dan adviseren wij u om een onderhoudsproduct te gebruikt waar ditzelfde wasproduct in verwerkt is. Natuursteen kan altijd gereinigd worden met een neutraal PH-waarde tussen 5,5 en 6), geschikt reinigingsmiddel zoals groene zeep. Gebruik nooit zure reinigingsmiddelen, zoals toiletreinigers en badkamerreinigers.

 

Hoe voorkom ik vlekken in mijn natuurstenen vloer of aanrechtblad?
Natuursteen moet beschermd worden tegen het indringen van vlekken. U kunt de natuursteen (laten) voorzien van een harde waslaag, of u kunt het natuursteen laten impregneren.

Welke middelen zijn niet goed voor natuursteen?
Het onderhoud van natuursteen is niet moeilijk, maar het dient wel met de juiste producten te gebeuren. Het is belangrijk om een product met neutrale PH-waarde te gebruiken, tussen 5,5 en 6 PH. Het gebruik van zure schoonmaakmiddelen zoals toiletreinigers en badkamerreinigers zijn uit den boze voor het onderhoud / reinigen van kalksteenhoudende natuursteen. Wij adviseren u graag welke natuursteen met welk product beschermd kan worden, zodat de natuursteen niet wordt aangetast.

 

bottom of page